Kadıköy Metrobüs İçin Geri Sayıyor
İstanbul’da yaşanan trafik sorununu çözmek için metrobüsler, Avrupa yakasından sonra Anadolu Yakası’nda da hizmet vermeye başlayacak. İlk olarak Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu arasında başlatılacak olan metrobüs seferleri için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, yollar da metrobüs araçlarının güzergâhı nedeniyle yeniden tadilata alındı.
Metrobüs çalışmaları kapsamında Boğaz Köprüsü’nden başlayan güzergâh çalışmaları, Fenerbahçe stadı önüne kadar geldi. Bazı noktalarda emniyet şeritleri kaldırılırken, kimi noktalarda da kurulan EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kameraları iptal edildi. Güzergâhta devam eden çalışmalar tüm hızıyla sürerken, bazı noktalarda yolun daralması nedeniyle trafikte küçük çaplı sıkışmalar yaşanıyor. Çalışmaların sene sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.
Metrobüs, İstanbul’un trafiğine çözüm olacak mı?
Trafikteki yoğunluğun önüne geçmek ve vatandaşların toplu taşıma araçlarını daha fazla kullanması için büyük yatırımlarla devreye sokulan metrobüs projesinin, İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm olup olamayacağı halen tartışılıyor. Metrobüs’ün İstanbul trafiğine cevap vermeyeceğini öne süren TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Erol Alkım Erdönmez de "Metrobüs, İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm olmayacak ve kendi sorunlarını yaratacaktır" diye konuşuyor.
Metrobüsün kilitlenen İstanbul trafiğine çözüm için yeterli olmayacağını belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Erdönmez, İstanbul'un kent içi ulaşım sorumlularının, başta kent planlamacıları olmak üzere üniversiteler ve meslek odalarıyla birlikte çalışmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Amaçsız yatırımlarla İETT gibi ulaşım kuruluşlarının ödemeler dengesi daha da bozulmaktadır ki; bu kötü yönetimlerin faturasını ise halk ödemektedir" diyor.
‘Biz ulaşım sorununa çözüm getirdik söylemi hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır” diyerek İBB’yi de eleştiren Erdönmez trafik sorununun çözümüne ilişkin şöyle konuşuyor: “Bütün ulaşım politikaları ülke geneli ve yerel düzeyde birbirleri ile entegre ve bütünlüklü olarak planlanmalı, tarihsel, kültürel doku, çevre ve ekonomik boyutlar dikkate alınmalıdır. Tüm ulaşım modları arasında uyum sağlanarak yük ve yolcu taşımacılığında ağırlık birim enerji tüketimi daha düşük olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığına verilmeli, ulaşım sektöründeki petrol bağımlılığının azaltılması hedeflenmeli, ulaşım ve otomotiv sektörüne ilişkin mevcut yasalar bu doğrultuda gözden geçirilmelidir.
Çözüm, akılcı yöntemlerle uzun vadeye yayılan raya bağımlı normal ve rapid (seri) sistemlerin devreye sokulması ve bu sistemlerin otobüs, minibüs, dolmuş ve deniz ulaşımıyla eşgüdümlü şekle getirilmesidir”